.:. i R F @ N _ M E C L i S i .:. R @ H - i _ @ S K .:.
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Salava10

Join the forum, it's quick and easy

OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Salava10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

Kimler hatta?
Toplam 6 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 6 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 392 kişi 10.10.24 17:51 tarihinde online oldu.
En son konular
» Kutsalınıza Hakaret Edilmesi İncitiyormuş Değil mi?
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime122.09.23 10:37 tarafından RıZa BeRKaN

» Namazı terk eden adam dinini bitirmiştir!
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime112.01.23 12:26 tarafından RıZa BeRKaN

» Muhammed sen canımın cananısın Muhammed sen gözümün ışığısın Muhammed
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime112.01.23 10:10 tarafından RıZa BeRKaN

» ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI : ACELECİLİK …!!!
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime117.11.22 17:23 tarafından RıZa BeRKaN

» i M a N i L e G ö N D e R B i Z i
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 18:29 tarafından RıZa BeRKaN

» Hazreti Ömer'den (r.a) birbirinden kıymetli 18 nasihat...
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 18:22 tarafından RıZa BeRKaN

» EN BÜYÜK KABADAYI'LIK EFENDİLİK'TİR
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 18:00 tarafından RıZa BeRKaN

» Hep yolcuyuz böyle gelir gideriz. Dünya senin vatanın mı yurdun mu?
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 12:00 tarafından RıZa BeRKaN

» Sadece Kur’an Yeter mi ? KUR'AN YETER DİYENLERE
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 10:35 tarafından RıZa BeRKaN

» İNCEDEN İNCEYE GİYDİRİYORLAR SİZE MÜSLÜMANLAR
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 8:35 tarafından RıZa BeRKaN

» Recep Tayyip Erdoğan EVET O bir #DünyaLideri
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 8:11 tarafından RıZa BeRKaN

» Zordur kurban zordur, ayrılık zordur...
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 8:03 tarafından RıZa BeRKaN

» Allah ve Rasulü için göz yaşı dökenlere selâm olsun.
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 7:57 tarafından RıZa BeRKaN

» 2 MiLYaR TaKiPÇiSi VaR
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.22 7:34 tarafından RıZa BeRKaN

» Ne NeDiR?
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime120.01.22 11:54 tarafından RıZa BeRKaN

» ÖĞÜT VEREN AYETLER
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime120.01.22 10:58 tarafından RıZa BeRKaN

» Faizcileri deşifre edeceğiz.. Takip edeceğiz..
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime122.10.21 13:26 tarafından RıZa BeRKaN

» ANLAMSIZLIK HASTALIĞI: ANoMİ ‼
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.21 11:49 tarafından RıZa BeRKaN

» Mustafa Özcan Güneşdoğdu Rabbim Sana Sığınırım
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.21 11:46 tarafından RıZa BeRKaN

» Zengin Tüccar ve 4 eşi hikayesi.
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Icon_minitime111.10.21 11:41 tarafından RıZa BeRKaN

Istatistikler
Toplam 278 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: CANAN CAN

Kullanıcılarımız toplam 14129 mesaj attılar bunda 6601 konu
Arama

Sonuç :

Rechercher çıkıntı araştırma

Anket

İRFaN MeCLiSi & RaH-ı AŞK FoRMuMuZa NaSıL ULaŞTıNıZ?

OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Vote_lcap67%OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Vote_rcap 67% [ 4 ]
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Vote_lcap0%OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Vote_rcap 0% [ 0 ]
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Vote_lcap0%OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Vote_rcap 0% [ 0 ]
OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Vote_lcap33%OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Vote_rcap 33% [ 2 ]

Toplam Oylar : 6

RSS akısı

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Kasım 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Takvim Takvim

OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU

OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU Empty OSMANLI MEDENİYETİNİ EĞİTİME BORÇLU

Mesaj tarafından Berzah 13.07.10 0:38

Tarihçi, Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Osmanlı İmparatorluğu'nun medeniyetini eğitime borçlu olduğunu söyledi. Uğurluel, Osmanlı padişah, sadrazam ve eşlerinin eğitime büyük önem verdiğini bu yüzden de ölürken kendilerini eğitim yuvalarının yanına gömülmeleri konusunda vasiyet ettiğini kaydetti.

Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Talha Uğurluel, Hoşgörü Koleji konferans salonunda 'Okulunun Bahçesinde Yatan Yiğitler' adlı konferans verdi. İstanbul'un merkezinin Osmanlı devleti tarafından adeta eğitim yuvalarına dönüştürüldüğünü aktaran Uğurluel, sadece Fatih Sultan Mehmet döneminde 16 medresenin kurulduğunu ve bunun günümüze kadar geldiğini aktardı.

Osmanlı'nın medeniyetini eğitime yaptığı yatırımlara borçlu olduğunu aktaran Uğurluel, bu yatırımların çöküş dönemine kadar devam ettiğini ve bu eserlerin günümüze kadar gediğini dile getirdi.

Ecdadın yaşatmak için yaşadığını bu yüzden padişahların, sadrazamların devlet adamlarının ve eşlerinin yaptırdıkları okulun bahçesine gömülmeyi vasiyet ettiğini anlatan Uğurluel şunları söyledi: "Sadece Eyüp Sultan'ın etrafını gezsek onlarca eğitim yuvasıyla karşılaşırız. Ebu Suud hazretleri 'beni yaptırdığım okulun yanına gömün' diye vasiyet etmiş. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa yaptığı eğitim yuvasının hemen yanına gömülmüş. Padişah 3. Selim'in annesi Mihrişah hatun, Semiz Ali paşa, Hacı Beşir Ağa, 2. Mahmut'un hanımı Bezmialem Hatun gibi kişiler cami ve eğitim yuvaları yaparken yanına bu eğitim yuvalarının masrafını karşılamak amacıyla han, hamam, kervansaraylar da yaptırmışlardır. Bugün İstanbul'u gezdiğimizde bu izleri çok rahatlıkla görebiliriz. Şunu söyleyebiliriz ki onlar yaşatmak için yaşadılar."

Uğurluel bugün birçok oryantalist tarafından eleştirilen ve yerden yere vurulan Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın da birçok eğitim yuvası imarethane, şifahane açtığını ifade etti.

Ecdadın sadece cami yaptırmadığını bunun yanına medrese, imarethane şifahane, han-hamam da yaptırdığını vurgulayan tarihçi Talha Uğurluel, "Fatih Camii'ni yaptıran Fatih Sultan Mehmet bu caminin etrafına 16 devasa medrese yaptırdı. Buralarda büyük devlet adamları yetiştirildi. Bunun yanına şifahaneler, kervansaraylar, hanlar-hamamlar yaptırıldı. Bugüne kadar gelen bu eserler Osmanlı'nın kurduğu medeniyetin izleri hakkında bize yol gösteriyor" dedi.

Bugün de Dünya'nın dört bir tarafında açılan eğitim yuvalarında evlerini yurtlarını terk eden yiğitlerin, ecdatlarından aldıkları mirası başkalarını yaşatmak amacıyla kullandığını belirten Uğurluel, bu yiğitlerin de eğitim verdikleri yuvaların yanında gömüldüklerinden örnekler verdi.

Konferans sonrası Osmaniye Eğitim Hizmetleri (OSAŞ) Genel Müdürü Malik Gencer tarafından Talha Uğurluel'e çiçek verildi.

CİHAN
03/12/2006

Berzah
Berzah
VEFALI ÜYEMİZ
VEFALI ÜYEMİZ

- Similar topics