İrfan Meclisi & Rah-ı Aşk
81 İlimizin En Tanınmış Yemekleri Salavat

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

81 İlimizin En Tanınmış Yemekleri

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

181 İlimizin En Tanınmış Yemekleri Empty 81 İlimizin En Tanınmış Yemekleri Bir Ptsi 26 Tem. 2010 - 9:53

&AHİRZAMAN&

&AHİRZAMAN&
AKTİF ÜYEMİZ
AKTİF ÜYEMİZ

ADANA
En ünlü yemeği Adana Kebap'tır genelde Şalgam ile tüketilir.Diğer yemekleri
Bamya Dolması- Etli Dolma- İçli Köfte- Aşlama (Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir
şerbet)-Analı kızlı (Çorba)- Güç( Adana'ya özgü bir Sandviç)-Karakuş
(Tatlı)-Bici (Nişasta ile yapılan bir tatlı)

ADIYAMAN
Çiğ köfte, İçli Köfte, Basalla (ekşili köfte), Cılbır, Mercimekli Köfte,
Pestil, Yapıştırma


AFYON
Maydanoz Yemeği, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Bulgur Aşı, Solta Pilavı, Haşhaşlı
Çörek, Sakala Çarpan Çorbası, Özbek Pilavı.



AĞRI
Hengel, haşil, erişte (çorba, pilav ve yemeği), kuymak, kete, pişi, egirdek,
yufka yağlama, un helvası, hasude, bulgur pilavı, Sac kavurması , Abdigor
Köftesi , Sahan kebabı,Goşteberg,Mendik



AKSARAY
Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme.



AMASYA
Cılbır Çorbası, Çatal Çorbası, Sakala Çarpan Çorba, Bakla Dolması, Etli Bamya,
Göbek Dolması.



ANKARA
Çorbalar -Et Yemekleri -Pilavlar -Köfteler -Dolmalar -Börekler-Çörekler
-Yemekler -Hamur İşi Yemekler -Tatlılar-Kompostolar -Ekmekler



ANTALYA
Kölle (buğday, fasulye, nohut ve bakla haşlaması), saç kavurması, domates
civesi, hibeş, arapaşı, tandır kebabı, tatlılardan isa patlıcan, bergamut ve
turunç reçeli sayılabilir. -Kabak Çiçeği Dolması -Börülce Salatası -Toros
Salatası(Al Köz-Al Göz) -Laba -Hibeş -Turunç Reçeli -Patlıcan Reçeli -Gömbe
dondurması -Tarhana çorbası



ARDAHAN
Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama).


ARTVİN
Hamur işlerinde; hinkel , cergebas , bişi , katmer, erişte, lokum (lokma) ve
börekler yer almaktadır.Dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan ve adı halk
arasında “ gendirme ” ve “keşkek” olarak bilinen yemekler çok bilinen yöresel
yemeklerdir. Çorbalardan “ püşürük ” adlı çorba, en çok bilinenlerdendir.
Bunlardan başka, “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle
yapılan soğanlı yahni de yerli yemekler arasındadır. Ayrıca sahil kesiminde yer
alan halkın mahalli yemekleri arasında, hamsi balığından hazırlanan; hamsili
pilav, hamsili buğulama, hamsili mısır ekmeği (cadı), hamsi salamura yer
almaktadır.


AYDIN
Tarhana çorbası, kulak çorbası, acılı güveç, patlıcan biber kızartma,
zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma,
sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma, etli nohut yahnisi, nohutlu
kereviz, etli enginar, arap saçı,ciğer sote, imambayıldı, keşkek, tandır kebap,
yuvarlama (sıkma), paşa böreği, cilav(ayran böreği); salatalardan patlıcan-biber
teretoru (turşusu), börülce teretoru, turp otu salatası, semizotu salatası,
çingene pilavı, irmik helvası, zerde, muhallebi, sütlaç, aşure, lokma, pelvize
tatlısı, paşa böreği, yuvarlama


BALIKESİR
Tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç,
peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı,
höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir. -Keşkek -Kapama
-Metez -Börülce -Sarımsaklı -Kaymak Hamuru -Tirit -Tavuklu Mantı -Balıkesir
Kaymaklısı -Höşmerim



BARTIN
Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.


BATMAN
Bumbar, Şam börek, perde pilavı.


BAYBURT
Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.


BİLECİK
Büzme, nohutlu tavuklu mantı, keşkek, ovmaç çorbası, mercimekli mantı, kesme
hamur, keklik kebabı, köpük helvası


BİNGÖL
Çorba, bulgur pilavı ve daha ziyade hamura dayalı olarak yapılan gömme, sirın,
tutmaç, keşkek gibi yemekler en çok yapılan yemek türlerindendir.


BİTLİS
İçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti,çorti
köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu
pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(ev helvası)


BOLU
Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça
zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den
yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. ******'ün
aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli
aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir.
Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu
sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır. Her yıl Eylül ayının ilk
haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek "Aşçılık Festivali"
düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi
etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her yıl değişik türde bir şov
yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir. Yöremizde genellikle mutfak,
yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle evler yapılırken,
mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin
bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.


BURDUR
Burdur'un yöresel yemeklerinden; testi kebabı, Burdur şiş, kabak helvası, ceviz
ezmesi, ceviz helvası, Burdur muhallebisini sayabiliriz. Yörede özel günlerde
ve davetlerde et suyundan pişirilmiş, pirinç çorbası, soğanlı kazan eti veya
pirinç pilavı, sac kebabı, sac böreği, et böreği ve katmer yapılır. Kışlık
yiyecek yapımı arasında; pekmez, salça, reçel, turşu, bulgur, tarhana, zeytin,
salamura, pestil yer alır. Ayrıca, bamya, patlıcan, biber gibi sebzeler
kurutularak iplere dizilir ve kışın yenir. Bu sebzelerden konserve de yapılır.
Ayrıca makarna ve erişte kesme de yaygındır. Burdur ve çevresinde hamur işleri
de mutfak kültüründe önemli bir yere sahip. Peynirli, patatesli, kıymalı ve
karışık gözleme çeşitleri, tahinli, haşhaşlı, gömbe, katmer, pişi ve pideler
yapılır. Bunlar daha çok kandil, bayram, doğum gibi özel günlerde hazırlanan
yemek çeşitleri. Yörede sütten ve yoğurttan; peynir, çökelek, höşmerim,
tereyağı, süzme yoğurt, yoğurtlu çorba, ıspanak türü sebzeler haşlanarak
yoğurtlu yemekleri, patates veya makarna haşlanarak borana yapılıyor. Borana,
süzme veya koyu yoğurt, tereyağı, biber, sarımsak, patates, haşlanmış yumurta
ile yapılan bir yemek türüdür.



BURSA
İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa talısı, pideli kebap, cevizli lokum,
tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen cennet künkü, höşmenim ve
kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir.



ÇANAKKALE
Çanakklale, Yöresel Yemekler ÇORBALAR,Tarhana Çorbası-Yoğurt Çorbası-Sütlü
Çorba.YEMEKLER,Kuru Bamya-Kuzu Kapama-Oğlak Çevirme Terbiyeli Köfte-Bakla
Keşkeği-Tumbi Peynirli Patlıcan-Mantı-Turp Otu Salatası-Kaçamak-Şelame.DENİZ
ÜRÜNLERİ, Lakerda-Balık-Izgara TATLILAR, Zerde-Biga Peynir Tatlısı-Peynir
Helvası-Sütlü İrmik .İÇECEKLER , Erik Macunu (Hoşaf) Uynuk (Ayran) Ahlat
Suyu-Ayva Komposta



ÇANKIRI
Tava çöreği, yazma çöreği, bükme, gözleme, cızlama, tatar böreği, iri hamur,
mantı, pıhtı, çullama bunların başlıcalarıdır. Tarhana, toyga, şaştımaşı,
tutmaç, yarma, dene, cümcük gibi çorbalarda ana madde buğday ürünleridir.


ÇORUM
Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir.
İlin özgün yemekleri arasında Mayalı , (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç ,
Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı,
Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara
Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir. Katipler Konağı ve Veli
Paşa Konağında yöresel yemekleri tatmak mümkündür. -KEŞKEK -İSKİLİP DOLMASI
-MANTI -Kuru Mantı -ÇATAL AŞI -ÇORUM BAKLAVASI (GÜL BURMA) -LEBLEBİ


DENİZLİ
Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası,
Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et
yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et,
Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir. Denizli mutfağının temelini
sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru
patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe
gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir. Börek ve tatlı
türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde
yapılan ekmekledir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce
yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü
meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir.


DİYARBAKIR
Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası



DÜZCE
Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı,
lepsi, mamursa, haluj.


EDİRNE
Edirne'de değişik beslenme biçimleri görülür. Meyve ve Sebze beslenmede önemli
yer tutar. Türkiye çapında ünlü beyaz peynir imalatı çok yaygındır. Edirne
Peyniri denilen bu peynir genellikle koyun sütünden yapılır. Mavzana, tarhana,
ciğer sarması, akıtma, badem ezmesi, lokma, gaziler helvası, deva-i misk,
Edirne'nin özgün yemek ve tatlılarının başlıcalarıdır. Ayrıca ısırgan yemeği,
borani, değişik türde bir peynir tatlısı olan belmuş, mısır unundan imal edilen
kaçamak, süte peynir eklenmesiyle yapılan akçakatık ve hardaliye de özgün
beslenme öğeleri arasında yeralır. -Ciğer Tava -Ciğer Sarması -Elbasan tava


ELAZIĞ
Kurutlu çorba, Sırın, Pestilli yumurta, Göme, Mukaşerli pilav, Harput köftesi,
Pekmez helvası ve Gül tatlısı


ERZİNCAN
Ekşili çorba ve Kete


ERZURUM
Anadolu'nun her yöresinin kendine ait yöresel bir mutfağı vardır. Erzurum'da
zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Bunlardan lor dolması, kadayıf dolması,
özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı bu mutfağın baş yemekleridir.
Erzurum'a yolu düşenlere bu yemekleri, özellikle meşhur Tortum Cağ kebabını
tatmalarını özellikle tavsiye ederiz. -Ayran Aşı -Kesme Aşı -Su Böreği -Hıngel
-Cevizli kete -Çortutu Pancarı -Borani -Peynir Kuymağı -Poğaç


ESKİŞEHİR
Ebegümeci, madımak, mantar, kuzu kulağı , Bulamaç, Toyga, Sütlü ovmaç, Göceli
(yarma) tarhana, Bıt bıt ve Düğün köfte , Kapama, Haşhaşlı dolama, Tatar böreği
ve Cevizli tatlı


GAZİANTEP
Ekşili Taraklık, et kızartma, Et Sarması, Kuveysal, Darap Gatel, et Paça,
Mardındella, Rulo Köfte, Yufkalı Paça, terbiyeli Köfte, Ciğer kavurması,
Ciğertavası , Doğrama, Domates Doğraması, Kabaklama, Kabak Oturması, Kabak
Mıkşısı, Patlıcan Musakkası, Hızmalı Patlıcan Musakaksı, Haylan Kabağı
Musakkası, Kazan Kebabı, Kamış Yahnisi, Zerdali Aşı, Çir Yahnisi ( Kaysı ve
Zerdali Kurusu) Ebegümeci Buğulaması , Ciğer ve Izgara Piliç Baharatı,
Terbiyeli tike Kebabı, Altı Ezmeli Tike Kebabı, Patlıcan Kebabı, Torbada
Patlıcan Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebze Kebabı, Patates Kebabı, Sarımsak Kebabı,
Frank Kebabı, İslim Kebabı, Koç Kebabı, Bamya Kebabı, Simit Kebabı, Keme Kebabı
belli, Soğan kebabı


GİRESUN
Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Giresun'un da kendine özgü çok
değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan
Karalahanadan değişik yemekler yapılmaktadır. Bunun yanında mısın unundan da
yemekler yapılır. Tabii ki Karadeniz denilince aklımıza ilk gelen hamsi,
Giresun Karalahana Çorbası, dolması ve diblesi, ısırgan Püresi, Mısır Ekmeği,
Fasulye Turşusu, Kiraz Tuzlaması, Pezik Mıhlaması. Ünlü Giresun Pidesi
peynirli, kıymalı, karışık vb. çeşitleriyle Pazar sabahlarının vazgeçilmez
alışkanlığıdır. -Acılı fındık ezmesi -Fındıklı yufka tatlısı -Hamsi diblesi
-Mısır çorbası -Mısır unu helvası -Yumurtalı fasulye kızartması -Karalahana
(Pancar) Çorbası


GÜMÜŞHANE
Gümüşhane Mantısı, Kuşburnu çorbası, Zuluflu Çorbası,Un Herlesi Çorbası, Gavut
Çorbası, Pağla Denlisi, Borani,Fıtfıt Haşılı,Patates Kavurması,Muhla, Yergök
Dolması,Sütlü Haşıl,Lor Dolması,, Ekmek Aşı, Çıtma Fasulye, Kaygana, Siron,
Erişte, Lemis,Erişti Tatlısı,Hasude Kuymağı, Kara Helva, Burma,(sini), Tel
Helvası, Lalanga bilinen yemeklerindedendir.Siron, Fırın Erişte, Mantı Çorbası,
Lemis, Fasulye Bulgurlusu, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası,
Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası,
Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Pağla Denlisi, Borani, Lemis, Fıtfıt
Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması,
Kalem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana,
Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı
Dolma, Güveç, Su Böreği, Paparna, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın
Kaymağı.


HAKKARİ
"jaji" dedikleri yabani sarmısak, taze soğan, yoğurt ve tereyağı
bileşiminden yapılan çökelek kahvaltının ana malzemesini oluşturur. Ayrıca
"ağavk" dedikleri, tereyağının içinde kavrulmuş un ve şekerle yapılan
bir yemek de hemen her kahvaltıda yer alır. "Lalepet" de sofralarda
sık sık tüketilir. Yağda kavrulan unun üzerine yumurta kırılmasıyla elde edilen
bu yemek, tarlada ve yaylada çalışanları hem tok tutar, hem de çok
besleyicidir. Öğle yemekleri genellikle kahvaltı benzeri yiyeceklerle
geçiştirilir. Akşam yemeklerinde mutlaka pilav yer alır. Son derece zengin
çeşide sahip olan ve pirinçten yapılan bu pilavlar genellikle etlidir ve içinde
yöresel otlar yer alır. Şalgam ve şekerpancarı da pilavla birlikte pişirilen
diğer sebzelerdir. Mısır ve "dahn" dedikleri buğdayla da çeşitli
pilavlar yapılır. Bu pilavlarda et yerine kelle ve paça kullanılır. Hakkarinin
en meşhur yemekleri arasında "qiris", "duğeba",
"kiftik", "gulol", "keledoş" sayılabilir. Bunlar
yoğurt, et ve kıyma içeren, kimisinin içine kuru üzüm ve ceviz içinin de yer
aldığı yemeklerdir.


HATAY
Kağıt kebabı, oruk, dövme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter
salatası, künefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, küflü
çökelek salatası, turplu tarator, humus, patlıcanlı yoğurtlama, sarmaiçi,
yumurta öccesi Hatay adıyla özdeşleşmiş yemeklerden bazıları. Bu güzel
yemeklerin bir kısmı Hatay’dan tüm Türkiye’ye yayılırken, bazılarını denemek
için dahi Hatay’a gitmek şart. Ancak belirtmekte yarar var, künefe, kağıt
kebabı, humus, kabak tatlısı gibi tüm ülkeye mal olmuş tatlı ve yemeklerin
lezzeti de Hatay’da bambaşka


IĞDIR
Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa,
patlıcan reçeli.


ISPARTA
Kabune Pilavi


İSTANBUL
İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti
olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve
lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk
mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün
zenginleşmektedir.İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen
çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru
fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte
ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap
çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları, baklava,
kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam
ettiren küçük dükkanlardan temin edilir.İstanbul'da da çeşitli milletlerin
lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan
mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır. Her
ikisi de süt rengindedir.Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya
şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. "Bir fincan kahvenin 40 yil
hatırı vardır" sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile
kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir.


İZMİR
Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger,
hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık,
radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı, tarla
çivisi, su teresi,Kipohorta (Çiporta); gelincik otu, ısırgan ve tere ile
yapılan Gelincik böreği, Kuzu etli şevket-i bostan, Trança çorbası, Dalgan
(ısırgan) salatası, Girit pilavı, Mantarlı karides güveç, Kabak pabucaki,
Haşlama kalamar dolma, Zeytinyağlı turpotu yemeği, Midyeli pilav.


KAHRAMANMARAŞ
Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası,
pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda.


KARAMAN
Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla,
mülükü,


KARS
Kars mutfağı ağırlıklı olarak hamur işi yemekleriyle bilinen bir özelliğe
sahiptir. Bunun dışında hayvancılığın bir numaralı geçim kaynağı olması
beraberinde etli yemeklerin de tüketilmesini getirmiştir. Zengin mutfağında
özellikle katte (hamurlu), bozbaş yani piti (nohutlu-etli), hangel (kıymasız
mantı), kelle paça, kaz yemekleri (tandırda kaz çekmesi ve pilavlı kaz eti
gibi), hörre (un çorbası), ayran çorbası ve nezik (hamurlu) türlerini saymak
mümkündür.

281 İlimizin En Tanınmış Yemekleri Empty Geri: 81 İlimizin En Tanınmış Yemekleri Bir Ptsi 26 Tem. 2010 - 10:08

&AHİRZAMAN&

&AHİRZAMAN&
AKTİF ÜYEMİZ
AKTİF ÜYEMİZ
KASTAMONU
Kastamonu elması, sadece yöremizde bulunan üryani eriği, Tosya üzümü, İnebolu
kestanesi, kirazı, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriğinin
yanında yine Taşköprü sarımsağı ve keten-keneviri, Tosya pirinçleri ile oldukça
zengin bir yelpaze oluşturmaktadır.


KAYSERİ
Pastırma


KIRIKKALE
Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma, ekmek aşı.


KIRKLARELİ
Kırklareli mutfağında,Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de
beslenmede önemli bir yer tutar. Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır.
Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir. Keşkek, zerde,
kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama,
çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir. -Nohutlu Ekmek -Yeşil
Mercimek Çorbası -Kuzu kapama -Pırasa Böreği -Poğaça -Kaçamak


KIRŞEHİR Düğ çorbası,Yoğurt çorbası,Katma aşı,Borani,Keşgah,
Baltacı,Çullama,Süla kabağı,Höşmerim,Aside,Sütlü kabak,Pelte,Köftür,Çir yağlaması,Ekşi şerbeti,Damla şırası,İncir yağlama.

KİLİS
Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül,
belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı
(anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası.


KOCAELİ
Yahni, Kavurma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli Kavurma - Sebze Yemekleri: Mantar
Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği, ev Makarnası, Gözleme, Cızlama (Akıtma),
Lokum, Mantar Böreği, ÇiğceliYumurta, Cevizli Börek


KONYA
Fırın Kebabı, Etliekmek, Çullama, iki bıçak arası ciğer, Topalak Köfte, Cella,
ekşili Kabak, Yumurtalı Kabak, Zülbiye (Papaz Yahisi), Patlıcan Bayıltan,
Lahana Kapaması, Patlıcan Böğürmesi, Çöpleme, Tayga, Mercimekli Oğmaç,
Arapaşı,Tandır, Bamya, Süt, Tutmaç ve Erişte Çorbası, Peynirli Kıymalı Börek,
Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Su, Sedirler ve Tatar Böreği


KÜTAHYA
Sıkıcık Çorbası, Tekke Çorbası, Tarhana Çorbası, Mantı, Tosunum, Höşmerim,
Kaygana, Kapama, Gözleme, Şibit, Dolamber böreği, Cimcik. Sulu saç kavurma, küp
kebabı, çevirme kebabı, kuyu kebabı, Gediz göveci, Tavşanlı göveci ve tas
kebabı.


MALATYA
Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası,
analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi,
zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan
dolması, patlıcan dövmesi.


MANİSA
Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.


MARDİN
Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel
raha, lebeniyye



MERSİN
Tantuni, etin kuşbaşı halinde doğrandıktan sonra, önce haşlanıp sonra
kavrulmasıyla yapılan bir çeşit dürümdür. Her ne kadar basit tarifli bir yemek
gibi görünse de, önemini, şehrin hemen her köşesinde bulunan tantuni
lokantalarından anlayabilirsiniz. Canınız tatlı çekerse, Antakya’da yapılandan
farklı bir tarifle hazırlanan künefeyi önerebiliriz. Ayrıca topalak çorbası,
fındık lahmacun, saç kavurma da meşhur yemeklerindendir. Meşhur tatlıları ise
cezeyre ve kerebicidir. Şalgam içmeden Mersin'den çıkılmaz.


MUĞLA
Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi,
galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce,
yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli,Milas köftesi


MUŞ
Muş köftesi, çorti aşı.


NEVŞEHİR
Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması,
Nevşehir tavası, sızgıt.


NİĞDE
Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır,
halveter, kaşık kayganası.


ORDU
Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması,galdirik kavurması, ısırgan
yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye.


OSMANİYE
Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.


RİZE
Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu,
pepçura.


SAKARYA
Kaşnuka,sızbal, abaza pastası, Alişka, pekmez, yoğurt.


SAMSUN
Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı.


SİİRT
Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı.



SİNOP
Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika.



SİVAS
Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu.



ŞANLIURFA
İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı.



ŞIRNAK
Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin,
suryaz.


TEKİRDAĞ
Tekirdağ köftesi, Keşkek, kesme makarna, kuskus


TOKAT
Tokat kebabı, bacaklı çorba.



TRABZON
Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi.


TUNCELİ
Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt,
sirepati, kavut, patila.


UŞAK
Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur.


VAN
Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger.


YALOVA
Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş
gayi, papa , silohto, paponi.


YOZGAT
Testi kebabı, arabaşı


ZONGULDAK
Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık,
cevizli dolma.

381 İlimizin En Tanınmış Yemekleri Empty Geri: 81 İlimizin En Tanınmış Yemekleri Bir Ptsi 26 Tem. 2010 - 16:07

*GüLer*

*GüLer*
VEFALI ÜYEMİZ
VEFALI ÜYEMİZ
GİRESUN
Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Giresun'un da kendine özgü çok
değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan
Karalahanadan değişik yemekler yapılmaktadır. Bunun yanında mısın unundan da
yemekler yapılır. Tabii ki Karadeniz denilince aklımıza ilk gelen hamsi,
Giresun Karalahana Çorbası, dolması ve diblesi, ısırgan Püresi, Mısır Ekmeği,
Fasulye Turşusu, Kiraz Tuzlaması, Pezik Mıhlaması. Ünlü Giresun Pidesi
peynirli, kıymalı, karışık vb. çeşitleriyle Pazar sabahlarının vazgeçilmez
alışkanlığıdır. -Acılı fındık ezmesi -Fındıklı yufka tatlısı -Hamsi diblesi
-Mısır çorbası -Mısır unu helvası -Yumurtalı fasulye kızartması -Karalahana
(Pancar) Çorbası


İSTANBUL
İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti
olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve
lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk
mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün
zenginleşmektedir.İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen
çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru
fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte
ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap
çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları, baklava,
kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam
ettiren küçük dükkanlardan temin edilir.İstanbul'da da çeşitli milletlerin
lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan
mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır. Her
ikisi de süt rengindedir.Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya
şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. "Bir fincan kahvenin 40 yil
hatırı vardır" sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile
kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir.



[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz